Een ochtend in Praktijk Fratsen

*alle namen zijn fictief om de privacy van mijn cliënten te beschermen.

Als systeemtherapeut bij Praktijk Fratsen is geen enkele dag hetzelfde. Elke ontmoeting is anders en een unieke reis door de complexiteit van menselijke relaties en emoties. Vandaag was ook zo’n dag, waarin de dans tussen liefde, scheiding en de transformatie van partnerschap naar gedeeld ouderschap centraal leek te staan.

Ochtend

 Relatietherapie

Bij het binnenkomen van onze praktijkruimte, voel ik meteen de warme sfeer die we door de tijd heen hebben gecreëerd. Ik doe het licht aan, zet koffie en thee klaar en bereid mij voor om mijn eerste afspraak van vandaag te ontvangen. Vandaag staan er vier afspraken in de agenda, twee in de ochtend en twee in de middag. Ik start met een sessie relatietherapie met Mark en Sophie, een stel dat worstelt met communicatieproblemen en spanningen in hun relatie. Duidelijk zijn de triggers die hen over en weer op de kast weten te krijgen en terwijl ze hun gevoelens naar elkaar uiten, begeleid ik hen om de diepere oorzaken van deze triggers te achterhalen. In deze lagen vinden we tekorten in de hechtingsrelatie met ouders en ontwikkelingstrauma bij zowel Mark als Sophie. Door deze gevoelens te voelen, te erkennen en uit te spreken kunnen zij zichzelf beter begrijpen maar ook de diepere patronen die hun interacties beïnvloeden. Het was mooi om te zien hoe zij langzaam hun muren van weerstand lieten zakken en zich meer openden voor elkaar. Hoewel er nog een lange weg te gaan is zijn de eerste stappen gezet.

Relatietherapie: Scheiding en Verzoening

Na de eerste afspraak staat de volgende afspraak in de agenda met Lisa en Michael, een stel dat op het punt staat te scheiden. Michael en Lisa hebben twee kinderen in de puberleeftijd en ze vinden het lastig om samen op te voeden, zeker nu ze uit elkaar gaan. Hoewel hun relatie ten einde loopt, hebben we de tijd genomen om stil te staan bij de waardevolle tijd die de relatie heeft gebracht en een start gemaakt met de mogelijkheden van een vreedzame scheiding en gezamenlijk ouderschap. Het is mooi om te zien dat ouders naar zichzelf kunnen kijken in zo’n moeilijke tijd. De komende tijd zal ik ze aanmoedigen om hun focus te gaan verleggen van hun voormalige relatie naar het creëren van een gezonde en ondersteunende co-ouderschapsdynamiek.

Middag

Gezinstherapie

De eerste sessie na mijn lunch is met Heleen en haar dochter Emma, wier relatie gekenmerkt wordt door een diepe symbiose die hun individuele ontwikkeling en vrijheid belemmert.

Tijdens de sessie worden Heleen en Emma uitgenodigd om hun gevoelens en ervaringen te delen, als systeemtherapeut is het mijn taak om te luisteren naar hun verhalen, om patronen te identificeren en hen te begeleiden naar een beter begrip van hun onderlinge dynamiek. De relatie tussen Emma en Heleen is echter zo sterk en de afhankelijkheid zo groot dat dit een lange en ingewikkelde ontmenging is. 

Systeemtherapie: na scheiding

Er zit maar kort tussen de afspraak met Heleen en Emma en mijn volgende afspraak met Sarah. Sarah komt al enige tijd bij mij omdat zij worstelt met het accepteren van het vertrek van haar ex-partner, hij heeft na ruim 25 jaar de relatie verbroken. Samen verkennen we al enige tijd de complexiteit van Sarah’s emoties die diepe wortels hebben in haar vroege jeugd, ik moedig haar aan om gevoelens van pijn, boosheid en verdriet toe te laten en te accepteren. Door het verkennen van haar relatiegeschiedenis en het begrijpen van haar eigen behoeften en verlangens, krijgt Sarah langzaam inzicht in de patronen die ook zij lange tijd onbedoeld en onbewust in stand heeft gehouden. Maar vooral de realisatie dat wanneer zij de hoop van relatieherstel echt zou loslaten dat daarmee voor haar ook haar gezin dan definitief kapot is geeft een ondragelijke pijn. Door dit te realiseren wordt het voor Sarah steeds duidelijker dat ze ook patronen in zichzelf zal moeten ontrafelen, pijn moet aankijken en zij meer te verwerken heeft dan alleen de scheiding van haar partner.

Conclusie

Een dag in Praktijk Fratsen is een aaneenschakeling van emotionele ontmoetingen, diepgaande gesprekken en transformerende momenten. Als systeemtherapeut ben ik bevoorrecht om deel uit te maken van de reis van stellen als Lisa en Michael, Mark en Sophie en gezinnen zoals Heleen en Emma en Sarah en om hen te helpen een pad te vinden naar herstel en groei.

Ik ben dankbaar voor de mogelijkheid om deel uit te maken van de reis van mijn cliënten, zelfs in hun donkerste momenten. Elke sessie biedt een kans voor groei, begrip en verbinding, en ik voel me bevoorrecht om een rol te spelen in het ondersteunen van mensen zoals Sarah op hun pad naar heling en acceptatie. Mijn doel is om mensen te helpen hun eigen kracht en veerkracht te blijven zien en ervaren, zodat ze zelfstandig obstakels kunnen overwinnen en hun relatie kunnen transformeren op hun eigen tempo.